Türkiye’de Makine Parkı Yüzde 25 Büyüdü

iplatform 2 Temmuz 2018 Yorum yapılmamış

Türkiye’de Makine Parkı Yüzde 25 Büyüdü

İnşaat sektöründeki büyümeye paralel olarak kullanımı yaygınlaşan personel yükseltici platform sektörü, mevzuatların devreye alınması ve iş sağlığı güvenliğinde yapılan değişikliklerin sahada takip edilmesi ile 2017 yılında da yükselme ivmesini artırarak sürdürdü. Bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 25 büyüyen sektör, toplamda yaklaşık 2.500 satış adedine ulaştı.

Platform İşletmeciliği sektörünün kalkınmasına katkıda bulunmak ve üyeleri arasında var olan dayanışmayı en üst seviyeye çıkarmak amacıyla 2017 yılında kurulan Personel Kaldırma ve İletme Platformları İşletmecileri Derneği (PLATFORMDER), sektörün 2017 yılı panoramasını çıkardı. Üyelerinden aldığı bilgiler ışığında 2017 yıl sonu değerlendirmesinde bulunan PLATFORMDER, sektörün 10.000 adedi aşan geniş bir makine parkı sayısına ulaştığını bildirdi. Makine parklarındaki dağılım ise yüzde 80 akülü, yüzde 20 dizel olarak belirlendi. Sektörün yıllık toplam kiralama cirosunun ise 200 milyon Euro’ya ulaştığı belirtiliyor.

Sektörün küresel ölçekte yakaladığı büyümeyi paylaşan PLATFORMDER, 20 yıldan kısa bir sürede 7 milyonluk satış adedine ulaşıldığını kaydetti. 2016 yıl sonu itibariyle dünyada 8,2 milyar Dolar karşılığında 90.000 adet makine satıldığı; bu satışlar içerisinde makaslı platform ürünleri yüzde 58’lik bir paya sahip olduğu da açıklamalarda yer aldı.

PLATFORMDER’den yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi: “PLATFORMDER, merkezinde insanın güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan bir sektörün derneği olma yolunda emin adımlar ile ilerlemeye devam etmektedir. Sektörü bir çatı altında toplamak adına önemli bir adım atarak üye sayımızı 80’in üzerine çıkardık. Bu büyümeye ek olarak, sektörün tüm paydaşlarına ulaşmak adına imalatçı ve distribütör firmaları da bünyemize üye olarak kabul etme kararı aldık. Alınan bu karar ile 2018 yılının ilk ayında ülkemizde imalat ve distribütörlük yapan önemli markalar derneğimize katılım sağladılar.

Belirlediğimiz hedefler doğrultusunda önemli projeleri hayata geçirmeye başlamış durumdayız. Bunlardan ilki, Mesleki Eğitim Çalıştayı’mızdı. 27 Aralık 2017 tarihinde, Ankara Başkent Öğretmenevi’nde gerçekleştirdiğimiz çalıştayda, meslek liselerinin İş Makinaları Bölümü’nün müfredatında bulunmayan platformlar için eğitim içeriği hazırlanmasına karar verildi. Ayrıca gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayımız sayesinde sektör ve meslek lisesi öğretmenlerimizin sorunları ve talepleri Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerince kayıt altına alınarak rapor şeklinde düzenlendi ve yetkililere iletildi.

Derneğimizin sektör için yaptığı bir diğer önemli çalışma ise 2-5 Mayın 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olan VIPP 2018 Fuarı’na verdiği destektir. Türkiye’nin vinç ve ağır taşıma, platform, istifleme ve elleçleme makinalarını kapsayan bu fuar için PLATFORMDER yönetimi önemli çabalar sarf etti. 2019 yılında, ‘Platform Günleri’ ile sektörü bir araya getirmeye devam etmeyi hedefliyoruz.

Resmi kurum ve kuruluşlar ile yaptığımız görüşmeler neticesinde önemli bir sorumluluğu da üstlenmiş bulunuyoruz. Bu bağlamda yerli imalatın gelişmesi ve marka değeri oluşturmak üzere çalışmalara başladık. 2018 yılı Eylül ve Ekim ayı içerisinde ‘İmalat Zirvesi’ gerçekleştirmek planlarımız arasında.

Sektör paydaşlarını bir araya getirme çabamızı, yayınlayacağımız yeni dergimiz ile destekleyeceğiz. Dernek ve üyelerimizden haberleri, teknik konuları, mevzuat değişikliklerini, iş sağlığı ve güvenliği bilgilerini, yurt dışından haberleri, ürün tanıtımlarını ve röportajlarımızı yazılı alanda sizler ile buluşturacağız.” dedi.

Kaynak : PlatformDER